Netopýr velký

(Myotis myotis)

Jeden z největších netopýrů obývající česko, s délkou těla až 8 cm a ocasem 6 cm dosahuje váhy 40g. Rozpětí křídel má až 37 cm. 

K úkrytu používá jeskyně, případně půdy starých domů, štoly a sklepy. V letních měsících vytváří samice s mláďaty početné kolonie, které mohou dosahovat až několik tisíc jedinců. Jako zimoviště využívá především podzemní prostory. 

 

Za potravou létá několik kilometrů (nejčastěji 3-6 km), ale dokáže překonat vzdálenost až 50 km. Na jeho jídelníčku dominují střevlíkovití a vrubounovití brouci, housenky, sekáči a pavouci, které sbírá ze země. 

K rozmnožování u netopýrů velkých dochází nejčastěji na podzim, samice má přes zimu takzvané utajené oplození, během kterého uchovává spermie v záhybech dělohy a k vlastnímu oplození dojde až na jaře. Ve druhé polovině června se rodí většinou jedno mládě, které dokáže létat už měsíc po narození.

 

autor fotografií RNDr. Miloš Anděra, CSc.

 
Copyright JČK-OZZL        Prohlášení o přístupnosti Webdesign by Lewest.cz