Přejít k hlavnímu obsahu

Ryba jako kvalitní potravina

RYBA JAKO KVALITNÍ POTRAVINA

Ryby pocházející z jihočeských rybníků jsou zdrojem vysoce jakostního masa, které je svým složením zcela nenahraditelné v rámci zdravého jídelníčku. Maso je bohaté na obsah bílkovin, přičemž jejich jednodušší stavba napomáhá snadnější stravitelnosti. Už pouhých sto gramů rybího masa pokryje cca polovinu denní dávky bílkovin potřebných pro fungování lidského těla. Rybí maso rovněž obsahuje důležité minerální látky, jakými jsou vápník, fosfor, draslík a jód. Nezanedbatelný je rovněž podíl železa. Z výživového hlediska je mimořádně cenný rybí tuk. Ten obsahuje hlavně zdraví prospěšné n-3 nenasycené mastné kyseliny, dříve známé jako omega–3 kyseliny. Tyto látky nejenže výrazně snižují riziko srdečních chorob a nemocí krevního oběhu, ale jsou také nezbytné pro zdravý vývoj mozku a očí. Tuk je rovněž zdrojem vitamínu A, který je velmi důležitý pro oči, a vitaminu D, který je nezbytný pro optimální vývoj kostí. Jen málo lidí ví, že rybí maso rovněž obsahuje aminokyselinu tryptofan, kterou lidský mozek umí proměnit na hormon serotonin a přispět tak ke zlepšení naší nálady.

Bohužel přes všechna prokazatelná pozitiva, která sebou konzumace rybího masa přináší, nejsou ryby zařazované na jídelníček tak často jak by si zasloužily. Spotřeba rybího masa v ČR dlouhodobě osciluje kolem hodnoty 5 kg na osobu za rok.